John Carpenter ve Türk Arabesk Filmler Kuşağı
- 19numaralioda
- May 23, 2020
- 2 min read
Amerikan sinema tarihinde “The Master of Horror” olarak kendi rüştünü ispat etmiş olan John Carpenter, Türk sinemasının 80’ler ile başlayan Arabesk Filmler kuşağının da görünmeyen kahramanıdır.
John Carpenter Korku ve Bilim Kurgu türünde dönemine damga vurmuş bir çok filmin yönetmeni, senaristi, yapımcısı ve müziklerini yapandır. Filmleri arasında Halloween, Escape from New York, Big Trouble in Little China, The Thing, Prince of Darkness, They Live gibi bir çok kült film mevcuttur.
John Carpenter’lı seksenler Amerikan Sinemasına korku, bilim kurgu ve aksiyon türleri gişede domine ederken Türkiye’de işler biraz daha değişikti.
1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Partinin Marshall Yardımları ile tarımda makineleşmeye yönlendirdiği Türkiye’de köylerde iş gücünün azalması ile kente doğru uzun yıllar sürecek bir göç başladı. Bu göç dalgası 80’li yıllara geldiğimizde büyük şehirlerde ekonomik ve kültürel anlamda sınıfsal ayrımın can yaktığı seviyelere evrilmişti. Göç edenlerin yoğunlukla yaşadığı gecekondularda ortak bir kültür de kendini hissettirmeye başladı. Çaresizlik, yaşam mücadelesi ve karamsarlık ekseninde 70’li yıllarda Orhan Gencebay ile popülerlik kazanan arabesk müzik, seksenlere geldiğimizde kendi starlarını yaratmış, bu starlar askeri darbe kararları ile çoğu filmi yasaklanan yönetmenlerin sonrasında imdadına yetişmiştir.
Müzikten sinemaya transfer olan bu starlar Arabesk filmlerin temel temalarının oluşmasına da büyük katkı sunmuştur. Pratagonistin kaderciliği, sınıflar arası yaşam mücadelesi her seferin de bu mücadelenin galibi olması Arabesk filmlerin temel anatomisini oluşturuyordu.
Peki John Carpenter sürece nerede dahil oldu? Arabesk sinema 80’lerde benzer şablonlar kullanarak üretimini zirveye taşırken bu filmlerin müzikleri için de dönemin alamet-i farikası John Carpenter’ın kendi filmleri için ürettiği müzikleri telif hakkı ödemeden kullanmaya başladı. Müziğe ihtiyaç duyulan her sahnede John Carpenter filmlerinden aşina olduğumuz parçalar birebir kullanılmaya başlandı. Günümüzde bile Nuri Alço cameolarının marşı olan The End isimli parça orjinalinde Carpenter'ın Assault on Precinct 13 için yaptığı müziğin Alman The Splash Band tarafından hazırlanan disko versiyonudur

Comments